Hoe ontstond sushi?

De geschiedenis van sushi is zeer boeiend en divers te noemen. Het overheerlijke rijstgerecht zoals wij dat nu kennen heeft een rijke historie achter de rug die soms ontzettend zal verrassen. Over wanneer er nu precies voor het eerst sushi ontstond en wanneer dit exact voor het eerst gegeten werd zijn de meningen soms nog weleens verdeeld. Er worden verschillende tijdlijnen genoemd en niemand lijkt precies te weten wanneer het nu ontstaan is.

De eerste geruchten beweren dat reeds in de vierde eeuw voor het jaar nul sushi zijn oorsprong vindt. Of dit nu wel het geval is of niet, maakt dan ook niet zo heel veel uit. Wat zeker een grappig feit te noemen is, is dat het idee voor sushi eigenlijk uit het niets ontstond. Doordat het een tijd geleden nogal moeilijk was om verse vis lang te bewaren tijdens het transporteren, werd getracht hier iets op te vinden. Uiteindelijk kwam men tot het idee om de vis te verpakken in gekookte rijst waardoor deze langer goed bleef.

Nadat dit goed bleek te werken werd deze manier van verpakken en vervoeren steeds vaker gehanteerd. Wanneer de vis de bestemming had bereikt werd deze uit de rijst gehaald en bereid om gegeten te worden. De rijst werd verder niet gebruikt en was dus niets meer dan afval, net zoals je met een kartonnen doos zou doen waarin een pakketje verstuurd wordt.

Men kent vandaag de dag sushi niet anders dan als een Japans gerecht. Het idee om vis in gekookte rijst te verpakken ontstond echter in China. Zodoende waren de Chinezen onbewust de uitvinders van de sushi. Daar waar men in China de vis op at en de rest weggooide, ging dit anders toen in Japan ook op deze manier vis werd vervoerd. De Japanners begonnen niet alleen de vis maar ook de rijst die daarbij zat op te eten en zo werd Sushi eigenlijk daadwerkelijk geboren. Eigenlijk kwam het idee dus onbewust uit China maar wisten de Japanners het als eerste goed uit te voeren.

Daarna duurde het niet lang voordat deze vorm van het eten van vis in Japan populairder werd. Rond de 17de eeuw werd het gerecht verder geperfectioneerd en werden er steeds meer dingen aan toegevoegd zoals bepaalde groenten. Dit gebeurde in de plaats die wij nu allen kennen als Tokio. Het duurde tot een aantal eeuwen later voordat ook in de rest van het land men steeds meer sushi begon te eten. In eerste instantie gebeurde dit vooral in en om de directe omgeving van Tokio. Vervolgens werd het op steeds meer plaatsen verkrijgbaar en ging iedereen in Japan het langzaam maar zeker eten. Het was makkelijk om snel te eten als tussendoortje en mede daarom ook nog eens handig.

corporate-x