Japanse kleding voor sushi eten

Een banket met sushi en andere Japanse etenswaren is een feestelijke gebeurtenis. De mensen die op deze gelegenheden uit eten gaan, kleden zich dan ook naar de gelegenheid. Van traditionele Japanse kimono’s tot moderne feestjurken en speciale accessoires: zo komen Japanners goed voor de dag op een sushiparty.

Wafuku: traditionele Japanse kleding

Deze stijl is voor een belangrijk deel vervangen door Westerse kleding in Japan. Toch kan het voorkomen dat Japanse dames in een traditionele kimono verschijnen in een sushibar, en de laatste jaren zien we in het land weer een trend om vaker oorspronkelijke gewaden te dragen. Binnen de wafuku-stijl mogen mannen trouwens ook kimono’s dragen. Waar de dameskimono’s rijk versierder feestjurken zijn, zijn die van de man een stuk eenvoudiger en donkerder. Per regio van het land gelden er verschillende stijlen, die bij een sushimaaltijd in de landelijke streken nog tot uiting komen.

Westerse kleding of yofuku voor in het sushirestaurant

Sinds de late 19e eeuw heeft Westerse kledij de oorspronkelijke Japanse stijl voor een groot deel vervangen. Dat kwam omdat deze kleding praktisch en betaalbaar beschikbaar kwam, en ook omdat hij als teken van moderniteit en vooruitgang werd beschouwd. De bekende nette kostuums van zakenmannen en simpele, maar elegante rokken en jurken zijn nog steeds een prima kledingkeuze voor mensen die snel iets gaan eten in een klein sushirestaurant. Er geldt daar vaak wel een dresscode, waardoor al te opzichtig geklede personen soms niet binnen komen.

Kleding voor chique feesten

Voor bruiloften, familiefeesten en nationale feestdagen reikt de Japanner graag wat dieper in de kledingkast. De heren dragen bij deze gelegenheden graag dure maatkostuums van hedendaagse Westerse en Japanse designers. De waarde van de kleding aan een groot sushibanket kan in de honderdduizenden euro’s lopen. De Japanse dames dragen hier graag elegante (en eveneens dure) feestjurken. Designers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo baseren hun ontwerpen voor een deel zelfs op traditionele kledingstukken.

Kleding van moderne subculturen

In de goedkopere sushibars in Tokyo, Yokohama en Osaka kan je bizar geklede jongeren tegenkomen die rondlopen in gescheurde punkkleding, donkere rouwkostuums of juist in uitbundig gekleurde feestjurken. Deze kids identificeren zich met een moderne Japanse subcultuur, die vaak zijn roots heeft in zowel de Japanse als de Westerse cultuur. Populaire kledingstijlen zijn lolita (schattige, kinderlijke meisjes), cosplay, Rockabilly en mori kei (beïnvloed door de natuur).

Feestkleding voor nationale dagen

Japan heeft veschillende unieke nationale dagen waarbij speciale tradities gelden. Op Bloesemdag of Hanami gaan gezinnen en bedrijven naar boomgaarden met een picknickmand vol sushi om naar de ontluikende kersenbloesem te kijken. Op Tanabata worden versierde bamboetakken in de tuin geplaatst en maken de Japanners gedichten. En Shichi-Go-San is een dag in het Shinto-geloof waarin kinderen in traditionele feestjurken worden gestoken, en in de tempels speciale lekkernijen krijgen.

corporate-x