Japanse perfectie

De schoonheid van Japans design is meer dan alleen een stijl. Het is eigenlijk een onderdeel van de volksaard en is in de hele cultuur doorweven. Bijvoorbeeld in de Japanse mode, in de kalligrafie en in het eten. Sushi is daar een goed voorbeeld van. Het streven naar eenvoud en harmonie zie je duidelijk in deze elegante hapjes terug.

Eenvoud en harmonie

Japan heeft ook een diepe verbondenheid met de natuur. De natuur is voor hen een onuitputtelijke inspiratiebron, en het komt vaak voor dat je deze harmonie van de natuur terugziet in de architectuur, interieuraccessoires, bij origami of ook weer in het eten. Neem bijvoorbeeld de schitterende lanen met de Japanse sierkers, ofwel de Prunus. Deze bomen leveren net als de esdoornbomen indrukwekkende plaatjes op. Vaak worden deze foto’s gebruikt voor prachtige afbeeldingen aan de muur, zoals bij https://www.bga.nl/ terug te zien is bij de posters. Maar als je na een bezoek aan Japan een fotoalbum hebt gemaakt bij bga.nl, dan heb je vast ook zelf schitterende foto’s die je kunt gebruiken.

Het nastreven van perfectie

De Japanners schromen er niet voor om de perfectie na te streven. Het kan zijn dat ze eindeloos oefenen op hun penseelstreken totdat de kalligrafie volledig perfect is. Of ze oefenen uren op het maken van sushi, totdat de voortreffelijke smaak en het subliem uiterlijk volledig met elkaar in harmonie zijn. Voor de Japanner is dat perfectionisme niet saai, dit geeft ze juist bevrediging. Zeker als het resultaat de moeite waard is. En ondanks dat ze die perfectie zo omarmen, zien de Japanners ook de schoonheid van imperfectie.

Japanse eetcultuur

De Japanse eetgewoonten zijn anders dan de eetcultuur in het westen. Ze kennen bijvoorbeeld geen verschillende gangen, alles wordt tegelijk geserveerd. Een andere typisch Japanse eetgewoonte is de bentō-box. Meestal wordt deze box tijdens de lunch gegeten. Er kan van alles in zitten, zoals sushi, groente, vis of vlees, gekookte rijst of augurk. Je kunt deze boxen bijna overal kopen en ook hier zie je weer het oog voor detail terug. De dozen hebben een fraai uiterlijk en ook de inhoud is een lust voor alle zintuigen. Iedere streek gebruikt zijn eigen kenmerkende producten voor de bentō-box. Op de stations en in de treinen worden soortgelijke boxen verkocht, alleen heten ze hier ekiben-box. Op ieder station heeft de box zijn eigen unieke inhoud, meestal gebaseerd op lokale producten.

corporate-x