Bijzonderheden van de Japanse keuken

Er zijn een aantal dingen die gelijk opvallen wanneer we het hebben over de Japanse keuken en Japanse gerechten. Niet alleen de vaak excentrieke smaak is bijzonder maar ook het uiterlijk van de meeste gerechten. Eten wordt hier dan ook tot ware kunst verheven. Met felle kleuren zijn de meeste gerechten niet alleen heerlijk maar tevens een lust voor het oog.

De eetgewoonten in Japan zijn erg anders dan die in de Westerse cultuur en in Nederland. Zo wordt er veel meer rijst gegeten, vaak bij elke maaltijd van de dag en wordt er in vergelijking veel minder brood gegeten. Het is ook heel normaal om als ontbijt een soep of bouillon met noedels of andere toevoegingen te eten. Ook is het vrij normaal om allerlei gerechten door elkaar te eten en hoeft het niet altijd om een voorgerecht en nagerecht te gaan. Er worden meerdere gerechten tegelijk op tafel gezet zodat alles tegelijkertijd en door elkaar gegeten kan worden.

Vis is zeer populair bij de Japanners maar dit geldt ook zeker voor vlees, ondanks dat men vaak denkt van niet. Vlees zit in allerlei gerechten verwerkt. In talloze restaurants kun je de meest uiteenlopende soorten vlees kopen. Daarnaast wordt er natuurlijk met stokjes gegeten. Dit is lang niet altijd makkelijk voor iemand die dit nog nooit eerder gedaan heeft maar valt wel degelijk te oefenen.

Er zijn nog een aantal bijzondere gewoonten aan tafel die men in het Westen niet kent. Zo is het gebruikelijk om te slurpen terwijl dit bij ons niet als heel netjes wordt ervaren. Het is ook onbeleefd om je stokjes rechtop in je eten te zetten of naar iemand te wijzen met je stokjes. Dit is lang niet bij iedereen bekend. Het kan daarom geen kwaad om eerst het een en ander te lezen wanneer je naar Japan afreist.

corporate-x