Interessante weetjes over sushi

Er zijn een aantal feiten en weetjes over sushi zelf die op zijn zachtst gezegd interessant te noemen zijn. Het gaat hierbij over dingen die de meeste mensen niet weten of waarover ze eerder verkeerde informatie gehoord hebben. Je kunt hieronder meer lezen over een aantal bijzondere sushi feiten.

Wat is echte Wasabi?

Pure wasabi is niet eenvoudig te verkrijgen. De plant is schaars en al helemaal als je niet in Japan zelf bent. Daarnaast moet deze ook nog eens heel snel nadat het van de plant is geplukt worden opgegeten, wat dus eigenlijk niet of nauwelijks mogelijk is. Daarom krijg je in de meeste sushi restaurants een mengsel van andere dingen wat op de smaak van wasabi lijkt.

Sashimi voor waaghalzen

Eigenlijk is sashimi de benaming voor rauwe vis en deze wordt zonder rijst of andere bijgerechten gegeten. In Japan kun je op bepaalde plekken sashimi eten van een soort vis dat dodelijk kan zijn. Indien dit verkeerd bereid wordt, kan het fatale gevolgen hebben. De kogelvis kan een bepaald gif hebben en als je dit op een verkeerde manier voorgeschoteld krijgt, kan het fatale gevolgen hebben. Er overlijden naar schatting dan ook jaarlijks tientallen mensen wanneer ze verkeerde sashimi eten.

Gemengd zeewier

Nori is de benaming voor het zeewier waarmee sushi gemaakt wordt. Dit wordt nu op een andere manier gemaakt dan dat dit in de lange geschiedenis van sushi het geval was. Onderzoek heeft uitgewezen dat Nori uit veel meer dan slechts 1 soort zeewier bestaat en dus eigenlijk een mengsel is.

De oorsprong van sushi

Omdat het gerecht zelf officieel Japans is, gaat de hele wereld ervan uit dat de oorsprong ook in Japan ligt. Dit is echter niet het geval. Sushi ontstond in eerste instantie in China en Zuidoost-Aziƫ door de manier waarop vis verpakt werd.

De leeftijd van rijst en het uiterlijk van zalm

De beste rijst heeft een tijdlang gerijpt voordat deze gebruikt wordt om sushi mee te serveren. Wanneer de rijst minder oud is, komt dit de smaak niet ten goede. Maar toch is dit in vele restaurants wel het geval. Daarnaast heeft zalm de typische kleur niet altijd uit zichzelf. Omdat zalm normaal gesproken wit is, moet dit ergens anders vandaan komen. Dat klopt ook, want zalm dankt de kleur aan de voeding en toegevoegde kleurstoffen.

corporate-x